Rabu, Disember 30, 2009

2009 Tinggal Kenangan, 2010 Penuh Cabaran

Pejam celik, tinggal satu hari lagi sebelum tibanya 2010. Tentu bermacam2 peristiwa dan pelbagai kenangan pahit & manis telah dilalui sepanjang tahun yang lalu. Di sini SM suka untuk fokuskan dan berkongsi pandangan serta azam tahun baru ke arah meningkatkan pembangunan sukan catur Malaysia.

Kesimpulan yang dapat diambil dari aktiviti catur yang dikendalikan oleh StoneMaster di sepanjang tahun 2009 sungguh membanggakan. Dalam menghidupkan aktiviti permainan catur ini sendiri, SM telah membahagikannya kepada 4 bahagian untuk laksanakannya dengan berkesan iaitu:

1. Pembelajaran Catur

2. Mengadakan kejohanan catur

3. Penjualan peralatan catur

4. Networking


PERTAMA. Pembelajaran catur.

SM menganggap bahawa misi ini berjaya dijalankan dengan jayanya di sepanjang tahun 2009. SM telah dijemput oleh individu, kumpulan, sekolah rendah, sekolah menengah, universiti dan juga Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) untuk kendalikan aktiviti catur tersebut. Kursus Kejurulatihan Catur Tahap 1 dan Tahap 2 yang pertama di Malaysia (menggunakan konsep pembelajaran catur cara StoneMaster) juga berjaya SM wujudkan dan telah dijalankan dengan jayanya.

Nampak mudah dan senang bila kita buat aktiviti catur ini. Tiap-tiap bulan kita dengar dan baca cerita dari blog training stonemaster.info mengenai aktiviti mingguan yang sentiasa SM jalankan. Tapi bila kita huraikan secara terperinci di sini, memang ramai akan mula tertanya-tanya dan mungkin akan kata seperti ini "BIAR BETUL" . Banyaknya projek pembangunan catur yang dijalankan oleh StoneMaster pada tahun 2009. Jawapan SM iaitu "TAU XPE" hehe.

Pada tahun 2010 pula, beberapa projek pembelajaran catur telah SM siapkan kertas kerjanya untuk dilaksanakan peringkat demi peringkat di beberapa negeri dan SM jangkakan akan mula dijalankan pada bulan Februari 2010.

Berikut adalah perancangan projek pembelajaran catur bagi tahun 2010.

  1. Meneruskan kesinambungan pembelajaran catur cara individu, kumpulan, di sekolah rendah, menengah dan universiti.
  2. Melantik beberapa tenaga pengajar catur yang mahir dalam memperkembangkan projek pembelajaran catur ini ke negeri-negeri yang lain.
  3. Mengadakan kursus Kejurulatihan Catur Tahap 1 dan 2 (Khas kepada guru2 dan ibubapa)
  4. Mengadakan Bengkel Cerdik Catur 2010 -Konsep latihan baru yang SM kendalikan.
  5. Pelancaran Program Cerdik Catur Jarak Jauh (PCCJJ). Program ini diilhamkan oleh Stonemaster dan adalah yang pertama kali akan dijalankan di Malaysia serta dijangka akan mendapat sambutan hangat. Sama-sama kita tunggu pelancarannya.
  6. Tumpuan pembangunan catur bagi satu-satu daerah seperti Shah Alam/Lembah Klang, Kuala Krai dan sebagainya.

KEDUA. Mengadakan kejohanan catur.

Untuk tahun 2009, SM hanya sempat anjurkan beberapa kejohanan Catur MINI. Aktiviti kejohanan atau pertandingan catur ini tidak banyak SM jalankan pada tahun 2009. Apa tidaknya. 6 hingga 8 bulan negara kita telah dibelenggu dengan wabak virus H1N1. Ditambahkan lagi dengan masalah ekonomi dunia yang paling teruk di Amerika sampai semua gerun adakah negara kita akan terjebak sama. 2 perkara ni memang menjadi ukuran dan pertimbangan SM untuk menjalankan aktiviti kejohanan catur ini. Lagi satu masalah ialah banyak sangat dah aktiviti kejohanan catur. Tengok saja di Kalendar Kelab Stonemaster...boleh dikatakan tiap2 minggu ada saja kejohanan catur dianjurkan oleh pelbagai pihak. Jadi bukan mudah nak dapat tarikh yang paling sesuai nak anjur kejohanan catur. Untuk elakkan masalah pertindihan tarikh ini berlaku, maka SM telah kurangkan atau tidak buat apa-apa perancangan dalam menjalankan aktiviti kejohanan catur pada 6 bulan terakhir tahun 2009. Tetapi pada tahun 2010 pula, SM sudah rancang akan kendalikan beberapa kejohanan catur yang hebat dan lebih besar. Sama-sama kita tunggu apakah kejohanan tersebut.

Mungkin tempias kegawatan ekonomi dunia dah mula terasa di negara ini. Kejohanan catur di peringkat MSSM telah dibatalkan penganjurannya pada tahun 2010. Walaubagaimanapun, kejohanan catur di peringkat MSS Daerah dan MSS Negeri masih lagi diteruskan seperti biasa. Pada pendapat peribadi SM, pembatalan permainan catur di peringkat MSSM tidak mendatangkan masalah teruk kepada pembangunan catur di Malaysia dan SM jangkakan pada tahun 2010 ini, senario kejohanan catur di Malaysia akan lebih meriah dengan penglibatan lebih banyak pihak yang berminat menganjurkan pelbagai konsep kejohanan catur sama ada secara Terbuka atau mengikut Kategori Umur di Malaysia ini.

Sabtu, Disember 26, 2009

LOGO Syarikat Cerdik Catur Enterprise Sudah Siap

Selepas StoneMaster tubuhkan Syarikat Cerdik Catur Enterprise, beliau telah pula buat name card yang ada muka hansem beliau, kemudian beliau bina satu lagi blog catur yang baru iaitu www.cerdikcatur.blogspot.com. Yang terbaru beliau wujudkan LOGO cerdik catur enterprise. Desas desus telah tersebar luas pula di kalangan peminat catur tanahair yang StoneMaster sedang siapkan baju korporat, baju sukan dan topi di mana logo itu akan disulamkan.

Para pemerhati, sekutu-sekutu StoneMaster, saingan StoneMaster dan pengkritik-pengkritik StoneMaster sudah mula garu kepala dan menunggu-nunggu apa yang sedang dibuat oleh StoneMaster bagi persiapan menghadapi cabaran aktiviti dan pembangunan sukan catur ini pada tahun 2010. :) Apakah akan berlaku pada tahun 2010? Apakah projek gemilang catur yang StoneMaster akan adakan tahun depan? Dijangka awal bulan Januari 2010, akan semua maklum apakah projek catur yang akan mula digerakkan oleh Stonemaster.

Kepada tetamu nak tengok LOGO bagi Cerdik Catur Enterprise, sila layari blog www.cerdikcatur.blogspot.com


Khamis, Disember 24, 2009

Selamat Datang ke Cerdik Catur Enterprise


What a successful year for StoneMaster bagi tahun 2009. Boleh dikatakan tiap-tiap hari sejak Oktober 2008 hingga sekarang asyik dengan aktiviti catur. 99% banyak kepada pembangunan catur iaitu mengajar catur cara individu, kumpulan, sekolah rendah, sekolah menengah dan universiti. Tapi tahun nii juga tak banyak SM menganjur kejohanan catur. Rasa boleh dikira dengan jari. Dijangkakan 3 bulan pertama tahun 2010, SM akan menganjurkan beberapa kejohanan catur seperti mana SM menganjurkan banyak aktiviti tersebut pada tahun 2007 dan pada tahun 2008.

7 hari lagi dah nak masuk tahun 2010, SM dah prepare untuk banyak aktiviti catur untuk tahun 2010. Syarikat catur iaitu Cerdik Catur Enterprise dan blognya sudah pun SM bina iaitu www.cerdikcatur.blogspot.com. Name Card SM yang ada gambar SM yang hansem tuu pun SM dah siap. Jengok2lah blog tuu sentiasa kerana blog tersebut itu akan sentiasa dikemas kinikan seperti blog lain yang SM bina iaitu www.5hobiku.blogspot.com dan juga www.smvssm.blogspot.com.





Kad Nama baru Coach Fadli bagi tahun 2010. Jangan lupa semua jengok-jengok blog baru yang baru SM bina lagi iaitu www.cerdikcatur.blogspot.com


Ahad, Disember 20, 2009

2012 bertukar jadi AVATAR

Aikk...camner lak citer wayang 2012 leh tukar jadi citer Avatar ni?hehehe sebenarnya memang tujuan SM gi Tanjung Golden Village nak nengok citer yg baru release kat wayang, AVATAR (Digital 3D version) tapi tetiba malam tu ada teknikal problem lak kat sana, tak leh nak tengok 3D. Jadi SM pun beli tiket citer 2012 je, lagipun SM lom tengok lagi cerita ni kat wayang.

Tiket wayang 2012

Masuk panggung kol 12midnite, masa tu lampu dah padam, tapi kat skrin wayang gelap jee..Lepas 10 minit, rasanya semua penonton (23 orang jee pun) dah masuk nak tengok citer 2012 ni tapi skrin still kosong...tak cam biasa, iklan pun takder. Sabar lagi, tunggu lagi 5 minit, tak kluar2 gak iklan..SM pun keluar dan bagitau kat pekerja panggung yang cerita 2012 ni tak start2 lagi. Beberapa minit kemudian ada announcement lak yang cerita ni tergendala dan akan ditayangkan dalam 10 minit lagi. Lepas 5 minit tu, dorang announce lak yang citer ni terpaksa dibatalkan kerana masalah teknikal dan minta kami ke kaunter untuk refund. Aiseyyy...

Masa tu dah 1230am tapi mata lom ngantuk lagi, dah sampai KLCC ni nak tengok wayang, nasib tak baik ada masalah teknikal lak. Tapi SM tak jadi minta refund..alang-alang dah sampai TGV ni, tengok jugaklah citer Avatar kat panggung sebelah.

Masuk panggung sebelah, ada lebih kurang 70+ penonton. Nasib gak citer Avatar lom start lagi masa tu. Mula-mula ingatkan citer Avatar ni cam citer kartun atau animasi ala-ala Matrix atau Star Wars tu tapi fuuhhhh…memang best giler tengok citer Avatar ni, pengalamannya lain daripada yg lain. Kadang2 terasa betul2 berada di zaman futuristik kat planet Pandora ngan aksi perang yang sedikit terlampau. Special effects yang sungguh menakjubkan! Gambar nye cam betul2 real..tu lom lagi nengok versi 3D.


Antara adegan menarik Avatar Jake Sully (Sam Worthington) bersama Neytiri (Zoe Saldana) di panggung yg memukau penonton.

Tabik spring kat pengarah citer ni, James Cameron yg juga pernah mengarahkan filem blockbuster hebat Titanic dan filem2 lain seperti The Terminator, Aliens, True Lies, Terminator 2:Judgment Day. Tak perlu SM nak ceritakan lagi kehebatan filem AVATAR ni...sapa2 yg nak gi tengok citer ni dicadangkan tengok yg 3D version (kalau takde masalah teknikal), harga tiket utk Digital 3D nya hanya RM18... memang berbaloi .

Jumaat, Disember 18, 2009

Wakil Catur Remaja Dari Negeri Kelantan

potong kek        DSC09525

Ehhh…besday sapa lak nie…..

Tengahari tadi sempat SM gi beli kek dan minuman oren untuk diberikan kepada Cikgu Nik dan anak2 buahnya yang datang jauh dari Kelantan untuk mengambil bahagian di dalam Kejohanan Catur Remaja Kebangsaan yang sedang diadakan di Pusat Kecemerlangan Sukan Cochrane, KL.

wakil dr kelantan

Inilah sebahagian wakil PPD Kuala Krai yang diketuai oleh Ust Abd Jalil Che Kob (Pengerusi Teknik Catur MSSK Kuala Krai) dan Cikgu Nik Azrihan. 12 pemain (7 lelaki and 5 perempuan) yang datang adalah dari kalangan pemain projek ‘Kuala Krai Biso Telajok 2010’. Lapan org dari SMK Sultan Yahya Petra 2, dua org dari SK Sultan Yahya Petra 2, seorang dari MRSM Kuala Krai dan seorang dari SK Sg. Mengkuang.

Jangan terkeliru...Kek tuu diberikan sebagai tanda selamat datang ke Kuala Lumpur dan selamat berjaya kepada mereka dalam penyertaan kejohanan ini. Semoga mereka juga berjaya mencapai sasaran untuk menjadi johan keseluruhan bagi Kejohanan MSSM Negeri Kelantan tahun 2010 nanti.

Catur kembali ke Sukan SEA 2011

Update dari rakan catur, Shamsuddin Sabri A.K.A. firey_rook di shoutbox blog beliau:
  • fireyrook Berita TV3 umumkan permainan catur dimasukkan dalam acara temasya sukan SEA di Indonesia pada tahun 2011! Mampukah Malaysia menang apa-apa pingat! :-) 2009-12-18 1:04 PM#
SM cuba dapatkan pengesahan berita tersebut dari Mr.Yahoo dan Ms.Google dan hasilnya memang benar catur telah dimasukkan semula ke Sukan SEA di mana Indonesia adalah selaku tuan rumahnya dua tahun akan datang. Malaysia perlu persediaan yang benar2 rapi sekiranya mahu menghadapi cabaran ini, jangan sampai pisang berbuah 2 x, di mana pada SEA Games 2005 di Manila, wakil catur Malaysia langsung tidak berjaya membawa pulang sebarang pingat walaupun sasaran adalah sekurang2nya mendapat perak.

Berikut adalah petikan artikel dari Sumber:Indonesia To Host 2011 SEA Games

Daripada Zulhilmi Supaat

VIENTIANE, 7 Dis (Bernama) -- Tuan rumah Sukan SEA ke-26, Indonesia akan menganjurkan 37 acara termasuk dua acara sukan extrem dan dua acara baru pada temasya yang akan diadakan di empat wilayah pada 2011.

Wakil Malaysia pada mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif Persekutuan Sukan SEA (SGF) Datuk Sieh Kok Chi berkata Indonesia juga akan menggugurkan empat acara yang dipertandingkan pada temasya ke-25 di sini iaitu acara petanque, renang sirip, muay thai dan timang bulu ayam.

"Dua acara sukan extrem yang dimasukkan ialah mendaki tembok dan kasut roda," katanya kepada Bernama, di sini, Isnin.

Sieh yang juga setiausaha kehormat Majlis Olimpik Malasia (MOM) sebelum itu menghadiri mesyuarat berkenaan yang diadakan di sebuah hotel di sini.

Beliau berkata Indonesia akan menawarkan acara badminton, angkat berat, akuatik, bola sepak, memanah, menembak, silat, taekwando, olahraga, skuasy, hoki, billiard & snuker, tinju, bola tampar, bola keranjang, golf, judo, sepak takraw, ping-pong, wushu dan berbasikal.

Acara lain yang tidak dipertandingkan di Vientiane tetapi ditawarkan di Indonesia ialah tenpin boling, ekuestrian, gimnastik, lawan pedang, catur, lumba bot tradisional, kayak, mendayung, pelayaran, bola lisut dan besbol.

Indonesia juga buat pertama kalinya dalam sejarah Sukan SEA menawar acara Kempo, sejenis sukan lawan pedang menggunakan buluh, yang berasal dari Jepun.

Selain itu, negara itu juga menawarkan acara powerlifting bagi atlet normal. Acara itu sebenarnya adalah acara bagi atlet paralimpik.

Sieh berkata Singapura telah menarik diri daripada menganjurkan Sukan SEA ke-27 pada 2013.

Vietnam, tuan rumah Sukan SEA ke-23 bagaimanapun telah menawar diri untuk menganjurkannya jika tiada negara Asean lain yang berminat.

Sieh berkata mengikut giliran yang ditetapkan SGF, Singapura sepatutnya menganjurkan temasya dwi-tahunan itu pada 2013, diikuti Kemboja, Myanmar, Brunei, Malaysia dan Vietnam.

-- BERNAMA

reBlog from Firey_rook: Laman Firey_Rook

I found this fascinating quote today:

Sumant and WCM Nur Nabila are playing in the top board in Round 5 in the boys’ category this morning, 18th December 2009. Both players scored the perfect four full points after round 4 in the 2nd National Junior Championship 2009. Who will prevail? Go catch the action at the Pusat Kecemerlangan Sukan Cochrane, Cochrane, Kuala Lumpur...Firey_rook, Laman Firey_Rook, Dec 2009


You should read the whole article.

Isnin, Disember 14, 2009

Filem-filem hebat untuk tontonan pada 2010

Okay. kali ni SM nak 'tapau' artikel dari MSN Entertainment. Inilah antara senarai filem-filem 'Mat Salleh' hebat di pawagam yang akan release tahun depan. Jom tengok wayang jom...

Legion (Photo courtesy of Sony Pictures)

LEGION

Tentative release date: January 2010

What’s it about: Trust us when we tell you that this is going to be one epic movie. Legion revolves around a group of strangers in an eatery who become the first line of defense when God, believing the human race is no longer worthy of Him, decides to end their existence. The group's only ally? A fallen archangel named Michael who voluntarily falls to Earth to save the savior of mankind.

What you need to know: The man who played Silas in The Da Vinci Code, Paul Bettany, will be playing fallen angel Michael and starring alongside him will be a list of big name stars, which includes the likes of Dennis Quaid, Lucas Black, Kate Walsh and Tyrese Gibson. After seeing Hollywood's version of the wrath of mother earth (in 2012), we can only imagine how they envision the wrath of God!

Alice In Wonderland (Photo courtesy of Disney)

ALICE IN WONDERLAND

Tentative release date: March 2010

What’s it about: In this upcoming Tim Burton feature, sweet little Alice, now 17, returns to Wonderland to find that the Red Queen has overthrown her sister. The creatures of Wonderland – the Cheshire cat, Tweedledee and Tweedledum and the March Hare – are ready to revolt and they are waiting for Alice to help them. With the support of the White Queen, the Mad Hatter and the Caterpillar, Alice starts seeing flashbacks of her last visit, back when she was younger.

What you need to know: This is not the Alice in Wonderland you knew from your Disney-filled youth. Like most Tim Burton movies, it is a lot darker and scarier. The film will use a technique of combining live action, motion capture technology, and stop motion. It will be released in the 3D format as well. Hollywood A-listers Johnny Depp and Anne Hathaway will be playing the Mat Hatter and the White Queen, respectively. Newcomer Mia Wasikowska beat out actresses Amanda Seyfried and Lindsay Lohan for the role of Alice and Helena Bonham Carter will play the Red Queen.

Nightmare on Elm Street (Photo courtesy of Image.net)

NIGHTMARE ON ELM STREET

Tentative release date: April 2010

What’s it about: Sure to excite, and render sleepless your nights. The new Nightmare on Elm Street is a re-imagining of the horror icon Freddy Krueger, the serial-killer who wields a four-bladed glove and attacks his victims in their dreams.

What you need to know: The new Nightmare on Elm Street will be produced by Michael Bay (of Transformers fame), so we're expecting over the top explosions and a drastically different Krueger depicted on screen. All The King’s Men star Jackie Earle will be donning the deadly gloves this time, succeeding the role made famous by Robert Englund. Rising starlet Rooney Mara takes over the role of Nancy Thompson, originally portrayed by Heather Langenkamp.

Iron Man 2 (Photo courtesy of Fox/ Image.net)

IRON MAN 2

Tentative release date: May 2010

What’s it about: The man in that cool iron suit is back for another round of cool-fest! Iron Man 2 is set six months after the events of the first film. Tony Stark is out in the open, having revealed his identity as Iron Man and the public attention has taken its toll on him. Meanwhile, things aren’t looking too good at Stark Industries; as the government is working to co-op his infamous armour. A powerful competitor named Justin Hammer also threatens Tony’s business, and a new enemy named Whiplash is hot on his tail.

What you need to know: Both Robert Downey Jr. and Gwyneth Paltrow reprise their roles as Tony Stark and Pepper Potts. Mickey Rourke will be playing baddie Whiplash and the sexy starlet Scarlett Johansson dawns the role of Black Widow. But the coolest bit about this movie is that the equally-awesome War Machine, an Iron Man look-alike/sidekick will be joining forces with our favourite hero to whoop some nefarious butt!

The Twilight Saga: New Moon (Photo courtesy of Tayangan Unggul)

The Twilight Saga: New Moon (Photo courtesy of Tayangan Unggul)

THE TWILIGHT SAGE: ECLIPSE

Tentative release date: June 2010

What’s it about: The third installment of the cult movie/book series Twilight continues with Bella and Edward reuniting but their forbidden relationship is threatened to be torn apart again, with evil vampire Victoria still seeking her revenge. Bella is forced to choose between her true love for Edward and her friendship with Jacob Black, as the battle between vampires and werewolves continues. Bella also has to choose between her humanity and immortality?

What you need to know: Yes, Twihards, Hollywood's golden trifecta is back. Robert Pattinson and Taylor Lautner as well as Kristen Stewart will be reprising their roles as Edward Cullen, Jacob Black and Bella Swan (respectively) in the third instalment. However, Rachelle Lefevre – who played evil vamp Victoria in the first two movies – has been let go due to scheduling conflicts and will be replaced by Terminator Salvation star Bryce Dallas Howard, injecting some star power into the franchise.

Jonah Hex

JONAH HEX

Tentative release date: June 2010

What’s it about: Jonah Hex is the story of a scarred bounty hunter from the wild west who hunts zombies for a living. When a voodoo practitioner becomes hell-bent on raising an army of the undead, Jonah (Josh Brolin) and his pretty partner-in-crime Leila (Megan Fox) must do everything in their power to stop the evil practitioner from turning the Wild West into a zombie wasteland.

What you need to know: Guys, rejoice! The ever-so-sexy Megan Fox will be taking a break from Shia LaBeouf and Bumblebee to play Leila, Jonah Hex’s OMG-she’s-so-freakin'-sexy partner and love interest. No Country for Old Men star Josh Brolin will be playing the lead role after beating out The Punisher star Thomas Jane. We're a little creeped out by the age difference between Brolin, 41, and Fox, 23. Saving you the trouble of doing the math, that's 18 years - a whole other consenting adult. I guess there's hope for every uncle out there!

The Green Hornet (Photo courtesy of Sony Pictures)

THE GREEN HORNET

Tentative release date: June 2010

What’s it about: The legendary Green Hornet is getting a makeover! Based on the popular 1966 TV series, The Green Hornet revolves around Britt Reid, a newspaper publisher by day and a masked vigilante called the Green Hornet by night. After the co-founder of a San Francisco newspaper is shot in his home, Britt promises his father, the other co-founder of The Sentinel that he won't rest until he brings the murderer to justice.

What you need to know: Funnyman Seth Rogen (Knocked Up, Pineapple Express) agreed to lose a considerable amount of weight to play the Green Hornet. Taiwanese singer Jay Chou, who replaced Stephen Chow, will be playing The Green Hornet's trusty sidekick Kato. A-Lister Cameron Diaz will appear in the film as a love-interest/reporter. Christoph Waltz, who replaced Nicholas Cage, has been cast as Chudnofsky, the Green Hornet's nemesis.


Salt (Photo courtesy of Sony Pictures)

SALT

Tentative release date: July 2010

What’s it about: A (somewhat) new twist on the classic spy flick, Salt revolves around renegade CIA agent Evelyn Salt who is on the run from authorities after a defector accused her of being a Russian sleeper spy. Having sworn an oath to duty, honour, and country, Evelyn must use all her skills and years of experience as a covert operative to elude capture, protect her husband and clear her name before the world's most powerful forces erase any trace of her existence. Fun!

What you need to know: Sexy action star Angelina Jolie, who's made quite the career out of playing deadly femmes, will take on the role of super-spy Evelyn Salt. X-Men star Liev Screiber will star alongside her. We just can’t wait to see if Angie's still got it, doing what she does best – kicking baddie a** in style!

The Karate Kid (Photo courtesy of Sony Pictures)

THE KARATE KID

Tentative release date: July 2010

What’s it about: In yet another re-boot of a popular movie franchise, the new Karate Kid tells the story of a young kid named Dre who, with his mother, moves to Beijing. However, things are not well for Dre as he encounters a bully situation in his new locale. Dre then seeks the help of Mr. Han, a martial art master who teaches him the art of kung fu to fend for himself against the bullies.

What you need to know: Well, it comes as no surprise that Hong Kong action star Jackie Chan was cast to play Mr. Han, the martial arts master. However, it was quite the shocker when Will Smith’s son, Jaden Smith, was cast to play Dre – the equivalent to the Daniel LaRusso character in the original Karate Kid movie. But we'd be foolish to write the young Jaden off. Jackie Chan has already praised Jaden's martial arts skills, insisting the 11-year-old is better at kung fu than his own son.

Harry Potter (Photo courtesy of Warner Bros)

HARRY POTTER AND THE DEATHLY HOLLOWS

Tentative release date: July 2010

What’s it about: The final chapter of the ultra-successful Harry Potter franchise, the Deathly Hallows picks up where the Half-Blood Prince left off. Following the death of Dumbledore, the evil Lord Voldemort has completed his ascension to power and gains control of the Ministry of Magic. Our heroes Harry, Ron, and Hermione drop out of school so that they can find and destroy Voldemort's remaining three Horcruxes, in a bid to stop the Dark Lord from creating more havoc.

What you need to know: The Deathly Hallows will be released in two parts: part one of Deathly Hallows will premiere sometime in July 2010 and part two is scheduled for release in 2011. Directors extraordinaire M. Night Shyamalan and Guillermo del Toro initially expressed some interest in the films, but producers stuck with director David Yates.

By Nicholas Chow, MSN, Updated: 14/12/2009

Sumber:
Ten in 2010: Movies to see next year


Sabtu, Disember 12, 2009

The Storm Warriors VS The Storm Riders

Lepas balik dari kendalikan kelas catur di Seremban hari Khamis lepas, SM singgah rewang2 kat Berjaya Times Square. Ada banyak gak filem2 baru release kat GSC Berjaya Times Square hari tu. Kali ni SM tengok citer Cina ala-ala siri komik pedang zaman dulukala, The Storm Warriors.


Sebenarnya citer Storm Warriors ni bukan la sambungan citer Storm Riders yang penah glamer satu masa dulu tuu, cuma watak2 hero jee yang sama dikekalkan iaitu Wind (Aaron Kwok) dan Cloud (Ekin Cheng). Utk mereka yg x paham bahasa China, dinasihatkan supaya baca terjemahan Inggeris jee sbb terjemahan Bahasa Melayu kat wayang memang leh wat org lagi konpiusss


Dalam citer Storm Warriors ni, perwira2 perkasa-Wind, Cloud dan Nameless bersatu tenaga utk melawan Lord Godless (lakonan Simon Yam)-seorang pahlawan dari Jepun yg ingin menakluki negara China. Tak aci lah kan..3 lawan 1 tapi Lord Godless nih memang betul2 terer dan kebal sampai mereka bertiga cedera dan terpaksa cari jalan utk menewaskan Lord Godless dgn meminta bantuan seorang tua di gua pertapaan. Kerana kesuntukan masa utk selamatkan negara, Si Angin terpillih dan bersetuju utk mempelajari 'seni pertahanan syaitan' manakala Si Awan berlatih ilmu pedang dengan Nameless.

Masa mereka dok sibuk jalani training tuu, Lord Godless yg kejam telah menculik Maharaja sekeluarga dan arahkan bala tenteranya utk menyerang dan membunuh sesiapa jer yg menghalang. Tentera Lord Godless akhirnya menjumpai dan menyerang gua pertapaan. Wind tak sempat habiskan training cara syaitan dia tu kerana terpaksa menyelamatkan Dream (awek dia) yg teruk diserang. Akibat tak habis menuntut ilmu tu, Wind dah jadi cam x sedar dan x kenal rakan2nya sendiri lagi sehingga sanggup melawan dan bertikaman pulak ngan Cloud sampai Chu Chu (awek Cloud) mati.

Adegan dan teknik pertempuran mereka memang best tengok cuma ending citer nii cam blurr jee. Byk persoalan lom dijawab. Apa jadi ngan anak Lord Godless yg berjaya curi Tulang Naga...Benarkah Cloud juga mati? Mungkin akan ada sekuel utk citer ni dua tiga tahun akan datang...

Isnin, Disember 07, 2009

Next Mission - SHAH ALAM (Bengkel Cerdik Catur Shah Alam)

Akhir December ni, dah genap 2 tahun SM menjadi jurulatih catur IIUM. Kemungkinan besar Coach Fadli akan tamatkan kontrak jurulatih catur. Plan nak handle pula projek pembangunan catur secara besar besaran di Shah Alam. Sudah beberapa kali, Tuan Haji Ibrahim Abu Bakar iaitu Timbalan Presiden Persekutuan Catur Malaysia telah mencadangkan kepada SM supaya bangunkan semula Shah Alam sebagai bandar catur seperti zaman era 90-an dulu.

Memang SM tertarik nak jalankan projek pembangunan catur ni. Kertas kerja bagi pembangunan catur Shah Alam telah SM siapkan. Cuma tunggu masa nak mula jee. Aktiviti pertama yang confirm SM akan buat ialah Bengkel Cerdik Catur Shah Alam yang akan bermula awal bulan Februari 2010. Bengkel ini dianggap Tahap Intermediate dan bukan beginner. Tidak sesuai kepada peserta yang tidak tahu nak gerakkan sebarang buah catur dan tidak sesuai yang baru nak kenal permainan catur. Jika terdapat permintaan, sessi yang berasingan akan dibuat untuk mereka2 yang baru nak mengenal catur. Bengkel ini merangkupi 4 sessi semuanya dan diadakan pada setiap hari Ahad di bulan Februari tersebut. Setiap sesi memakan masa 3 jam. Minuman disediakan. Nota, cd, cenderahati dan Sijil Penyertaan akan diberikan kepada setiap para peserta. Yurannya adalah hanya RM70 untuk 4 sessi .Tempat diadakan bengkel catur tersebut ialah di Shah Alam.




Untuk Pra Daftar, sila hubungi En. Mohd Fadli bin Zakaria (0142312370) atau emel (seme_event@yahoo.com).



Sabtu, Disember 05, 2009

Misi Terlaksana!

CONGRATULATIONS!!!


SM dan IIUM team A di GACC 2009

Bukan sekadar nak gedik-gedik angkat bakul sendiri tapi inilah hakikat dan kenyataannya. Atas usaha Coach Fadli AKA StoneMaster membuat latihan intensif dan mengatur strategi untuk pemain-pemain catur UIAM, akhirnya telah membuahkan hasil yang membanggakan di mana Pasukan IIUM Team A telah mendapat tempat ke-3 di dalam kejohanan catur 14th GACC Inter-Varsity Chess Championship. Ini adalah antara kenangan manis dan salah satu kejayaan yang mencipta sejarahnya tersendiri sebelum Coach Fadli menamatkan kontrak sebagai jurulatih catur di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia pada penghujung tahun 2009 ini.


Rakan Muda GACC Inter-varsity Chess Championship 2009: Final Standing

Berikut adalah keputusan akhir bagi kejohanan catur Rakan Muda GACC Inter-varsity Chess Championship 2009 ke-14 yang berlangsung pada 28 November hingga 5 Disember 2009 di Universiti Malaya.



TEAM FINAL STANDING


KATEGORI WANITA


KATEGORI TERBUKA
(KLIK IMEJ UNTUK KELIHATAN LEBIH JELAS)



JANGAN JELESS SEMUA !! SM SENDENG DENGAN AWEQ IPT DI LEGEND HOTEL

STUDENT UPSI

Gambar sendeng paling gempak SM ambil dengan aweq UPSI.

Kenan gak Coach Fadli tengok aweq UPSI ni. Aweq IPT yg paling SM suke jeling tahun nii. Asyik jeleng2 kat dia jee masa majlis penutup GACC kat Legend Hotel. Akhirnya dapat gak buat muka xmalu tanye dia nak bergambar berdua-dua. Sebenarnya dah bapa kali jeleng2 kat dia di 2 n 3 tourney yg lain2. Mula2 start jeleng kat dia di MMU Melaka April tahun nii. Pass tu terserempak dengan dia lagi di pondok bus UPSI bulan Ogos. Pas tu jeleng lagi dia kat UIA Open Nov lepas. Pas tuu jeleng lagi kat dia di GACC. Baru jee skrg ada peluang posing dengan dia lepas banyak jeleng2. hehehe. Dia nak beli 2 buku catur kat SM iaitu taktik dan strategi di middlegame. Jangka jumpa dia semula di UPSI awal bulan depan.

Khamis, Disember 03, 2009

14th Rakan Muda GACC International Inter-Varsity Chess Championship: Team standing after Round 8


Hari ini (3 Disember 2009) telah berlangsung pusingan ke-7 dan ke-8 bagi Kejohanan Catur Rakan Muda GACC International Inter-Varsity Chess Championship.
Pusingan akhir akan diadakan esok (Jumat 4 Dis). Kedudukan pasukan selepas pusingan ke-8 sebentar tadi adalah seperti berikut:


Team Standing After Round 8

No

Team Name

Rank

Points

1

University of Calcutta (UCAL)

1

25.5

2

Nanyang Technological University (NTU)

2

23.5

3

International Islamic University Malaysia, Team A (IIUMA)

3

21.5

4

University of Peradeniya (UPER)

4

20.0

5

Universiti Malaya (UMAL)

4

20.0

6

University of Colombo (UCOL)

6

19.0

7

Universiti Putra Malaysia, Team A (UPMA)

7

18.5

8

Universiti Malaysia Pahang (UMP)

8

18.0

9

International Islamic University Malaysia, Team B (IIUMB)

8

18.0

10

Universiti Pendidikan Sultan Idris, Team B (USIB)

8

18.0

11

Universiti Teknologi Malaysia (UTM)

11

16.5

12

Universiti Kebangsaan Malaysia, Team A (UKMA)

12

16.0

13

Universiti Malaysia Terengganu (UMT)

13

15.5

14

Universiti Tenaga Nasional, Team A (UTNA)

14

14.5

15

Universiti Tenaga Nasional, Team B (UTNB)

14

14.5

16

Universiti Putra Malaysia, Team B (UPMB)

14

14.5

17

Universiti Malaysia Sarawak (UMS)

17

12.5

18

Universiti Pendidikan Sultan Idris, Team A (USIA)

17

12.5

19

Universiti Kebangsaan Malaysia, Team B (UKMB)

19

12.0

20

Multimedia University (MMU)

20

11.0

Rabu, Disember 02, 2009

Berjayakah Coach Fadli Bantu Pasukan Catur IIUM mempertahankan TITLE Best Malaysia University Team di GACC 2009??


Dah tamat pusingan ke-6. Lagi 3 pusingan. Coach Fadli bz giler nak memikirkan STRATEGI pasukan catur IIUM untuk baki 3 pusingan lagi. Arahan dari Coach Fadli tadi pagi kepada semua pemain catur IIUM sebelum mula pusingan ke-5 dan ke-6 adalah supaya pasukan ini terus masuk Gear 5 dan cuba JARAK kan kelebihan 2 hingga 3 markah sebelum cuti rehat sehari telah diikuti sepenuhnya oleh semua pemain. Ini adalah perlu kerana 2 hari terakhir nanti, beban berat akan mula terasa. Nak menang menang makin susah sebab semua akan main berhati-hati. Sebab tuu biasa banyak permainan yang SERI. Akhirnya semua pemain puas hati dan lega sebab sekarang dah berada RANK ke -3 lepas pusingan ke-6. Dah ada bayang-bayang boleh rebut TOP 3 pula.

Coach Fadli telah menasihatkan semua pemain IIUM bermain seperti hari ini adalah hari terakhir kejohanan dan semua telah bermain bersungguh-sungguh. Kalah atau menang adalah adat permainan. Bezanya antara pasukan catur IIUM dengan pasukan catur universiti lain yang bertanding ialah pasukan catur IIUM mempunyai seorang jurulatih catur yang sentiasa dok lepak tengok mereka bermain dan dapat membantu dalam mengaturkan strategi dan nasihat kepada pemain apa perlu buat dan tidak perlu buat. Nak ikut nasihat atau tidak mahu ikut nasihat tu adalah perkara ke-2. Yang penting mereka komited dengan tugas yang diamanahkan kepada mereka.

Matlamat mereka ialah untuk mempertahankan TITLE Best Malaysia University Team atau cuba dapat TOP 3 kejohanan itu yang juga menawarkan hadiah beribu-ribu ringgit.
Coach Fadli masih ingat lagi pada tahun 2004 di mana berjaya membantu pasukan catur Kuala Lumpur mendapat TITLE Best Malaysian Team di Kejohanan Catur Berpasukan Kebangsaan Merdeka. Setiap pusingan, mesti ada strategi yang berlainan dari segi cara nak melawan dengan pemain yang dipertemukan dan juga perlunya TAHU bila nak pecut jauh dari segi pungutan MATA.

Akhir kata nasihat kat semua pemain catur IIUM, jangan 'over confident'. Fokus satu persatu dulu. Jangan takut pada lawan pula. C u all esok pagi. Kita gi main Bowling n KARAOKE untuk lepaskan tension. hehehe

Mohd Fadli bin Zakaria
Jurulatih Catur,
Universiti Islam Antarabangsa,
Jalan Gombak, Kuala Lumpur.

Selasa, Disember 01, 2009

Rakan Muda GACC International Inter-Varsity Chess Campionship 2009: Team Standing After Round 6

Hari ini (1 Disember 2009) telah berlangsung pusingan ke-5 & ke-6 bagi Kejohanan Catur Rakan Muda GACC International Inter-Varsity Chess Championship 2009. Kedudukan pasukan selepas pusingan ke-6 adalah seperti berikut:


Sebanyak 2 pusingan lagi akan diadakan pada Khamis 3 Dis dan pusingan akhir akan diadakan pada Jumaat 4 Disember 2009. Berjayakah Universiti tempatan Malaysia meraih sebarang hadiah utama di kejohanan ini? Sama-sama kita lihat nanti. Good Luck UIA dan Coach Fadli !! :)